Industria ambalajelor

Ambalare ecologică a produselor și 3 sfaturi pentru un pământ mai curat

ambalaj ecologic

За всеки бизнес отговорната опаковка трябва да бъде цел и приоритет. Днес потребителите търсят не само качествени опаковки, които да са подходящи за тяхните цели и да защитават техните продукти, но също така и да бъдат екологични. За маркетолозите, логистичните и финансовите отдели, изборът на правилното опаковане  трябва бъде одобрен от всички министерства, както и да удовлетворява и клиентите.

Какво е еко опаковане?

Еко опаковане е изключително важен аспект за „спасяването“ на планетата и опазването на околната среда. Това може да бъде постигнато чрез повторна употреба на стоки, рециклиране, рециклирани продукти или екологично чисти продукти. В крайна сметка, основната цел на еко опаковането е да намалим въглеродната вреда, която нанасяме върху планетата.

Как да приемем еко опаковане?

Преди да намерите подходящата устойчива опаковка, която ще намали въздействието върху околната среда, първо трябва да установите какво я прави подходяща за вас и вашите нужди. Еко опаковането може да има много приложения и ползи, като: удължаване на срока на годност на стоката, осигуряване на по-голяма защита на чупливи предмети, по-сигурно транспортиране и др. Преди да определите най-екологичната опаковка, трябва да знаете какви са целите ви за нея. Ние ще Ви покажем 3 стъпки за един по-чист и „зелен“ свят:

 

1. Намалете отпадъците от опаковки

Първият начин да намалите вредата, която опаковките нанасят върху околната среда, е да обърнете внимание на ненужния материал. Дали някой елемент от опаковката всъщност не изпълнява никаква цел? Ако опаковката не отговаря на изискванията, независимо дали е защитата на продукта, увеличаването на срока на годност или предоставянето на информация на клиента, тогава по-добре премахнете ненужните части още в процеса на опаковане.

Помислете за стойността, която всяка част от опаковката има, ако изглежда, че няма такава, то прахосвате парите си. След като сте премахнали неподходящите елементи, е време да обмислите как по друг начин можете да намалите опаковането. Обикновено това става с намаляване на размера и формата й. Като я направите по-лека и по-малка, можете значително да улесните транспортирането й.

Друг начин за намаляване на отпадъците от опаковки е да започнете отначало с това, което вече имате. Помислете за използването на материали, които са повторно използвани или рециклируеми и вече сте на път да спечелите. Вникнете в спецификата на това как опаковате продуктите си. Сигурни ли сте, че ширината на фолиото, което използвате, е необходима за правилното опаковане? Понякога намаляването на ширината може не само да намали разходите, но и драстично да намали количеството отпадъци, създадени по време на процеса на опаковане.

2. Използвайте повторно вашите отпадъци

Повторното използване е начин за намаляване на отпадъка, като използваме нещата повече от един път, вместо просто да ги изхвърляме или рециклираме. Редица неща могат да се използват повторно вкъщи. Компаниите също могат да спестяват, като използват повторно. Поправянето на използвани или повредени неща също е начин за намаляване на отпадъка.

Повторното използване може да обхване много различни области по отношение и на опаковките. Можете да използвате повторно опаковката, предоставена от вашите доставчици. Някои хранителни опаковки са ядливи, с цел да се избегне прахосването на опаковки.

3. Рециклирайте своите отпадъци

Рециклирането на отпадъци е процес, при който отпадъците се преработват така, че да се произведе суровина, която да бъде използвана за производство на нови продукти. То едновременно спестява ресурси (вода, енергия, земна площ), предотвратява негативните ефекти, които разлагащият се в сметищата боклук има върху човешкото здраве, забавя глобалното затопляне и намалява щетите, които съвременната индустрия причинява върху флората и фауната.

Производството на стоки от рециклирани материали (вторична суровина) вместо от новодобити материали (първична суровина) създава повече възможности в икономически план. Едно от основните свойтства на природосъобразената опаковка е нейната рециклируемост. Клиентите стават все по-осведомени за опазвамето околната среда и търсят методи да бъдат „еко“, особено когато става въпрос за еко опаковане.

При избора на опаковки предприятията трябва да се фокусират върху това дали могат да бъдат рециклирани и ако е така, какви мерки трябва да предприемат хората, за да рециклират. Добра алтернатива е да се етикират кои части на опаковката са рециклируеми и кои не. Това ще улесни и насърчи хората да започнат да рециклират.

Следвайки тези 3 стъпки за еко опаковане, Вие не само ще намалите негативното си въздействие върху околната среда, но и ще спестите пари.