Industria ambalajelor

Как да съхраним нашите храни свежи за по-дълго време чрез вакуумиранe?

свежо вакуумиране на храни

Вакуумиране на храни и продукти за свежо съхранение

Вакуумирането на храни е чудесен начин да удължим техния срок на годност, тъй като микроорганизмите са лишени от среда, в която да живеят. Премахването на кислород от заобикалящата я среда прави храната от три до пет пъти по-дълготрайна.

 

Процес на вакуумиране на свежи продукти

Измийте старателно ръцете си със сапун. Избягвайте да докосвате храната с голи ръце, дори след като сте ги измили. Може да носите ръкавици.

Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат почистени от всякакви замърсявания. Почистете или измийте, дори обелете кожата, ако е необходимо, за да отстраните нежеланите вещества. Рибата например трябва да се почисти от люспите и да се изчисти отвътре, за да бъде готова за вакуумиране. След като измиете и изчистите желаните продукти, изсушете ги добре на въздух, като използвате абсорбираща хартия или чиста памучна кърпа.

Тук идва въпросът какво да използвате – гофриран плик или ролка? Вакуумните пликове са предварително изрязани в определени размери, а някои са снабдени и с цип. Ролките, от друга страна, ви позволяват да създавате персонализирани размери, което е полезно за запечатване на големи порции или за намаляване на разхищението на пликове, когато става въпрос за съхранение на малки продукти. Без значение какъв вид ще си купите, има няколко важни характеристики, на които трябва да обърнете внимание: те трябва да са издръжливи, да могат да се замразяват и да са подходящи за микровълнова фурна.

Имайте предвид, че вакуумното опаковане работи най-добре, когато в торбата има достатъчно свободно пространство. Не натъпквайте излишно торбата до краен предел. Разделете храната равномерно на отделни порции.

Поставете отворения край на плика в машината. В зависимост от модела на машината, която използвате, тя има сензор, който разпознава плика и стартира автоматично. Възможно е да се наложи да натиснете бутон, за да стартирате процеса на вакуумиране.

Наблюдавайте как машината изсмуква въздуха от плика. Обикновено това е бърза процедура. Не се изисква никакво друго действие от ваша страна, освен да държите торбата неподвижна. Пликчето постепенно ще се свие.

Изчакайте машината да сигнализира за приключване на дейността. Извадете плика и го съхранявайте в килера, хладилника или фризера.

За съжаление, бактериите могат да оцелеят в среда с недостиг на въздух. Вакуумираните храни могат да се замърсят, особено незамразеното месо. Миризмата и цветът на храната са предупредителни признаци за замърсяване. Нормално е незамразеното месо, запечатано във вакуум, да има силна миризма след отваряне. Тя обаче трябва да се разсее след 30 минути проветряване. Ако миризмата се запази, не използвайте месото. Необичайно е също така незамразеното месо, запечатано във вакуум, да потъмнее на цвят. Ако обаче то стане черно с лилави ивици, най-добре го изхвърлете.

Видове вакуум пликове

Вакуум пликовете за домашна употреба са гофрирани пликове с изразена текстура и поради това са съвместими с повечето вакуумни машини за домакинствата. Те имат релефна повърхност от едната страна, която помага за отстраняване на въздуха.

Пликовете с цип също са подходящи и удобни за ползване. Функция за затваряне с цип ги прави идеални за продукти, които трябва да се отварят и затварят многократно.

Ролките  осигуряват възможност за създаване на индивидуални потребителски размери.

В професионалните среди често се използват камерни вакуумни торбички заради способността им да се справят с големи обеми и количества храна, както и по-строги процеси на запечатване. Миларовите пликове са предпочитани за дългосрочно съхранение на храни и спешни запаси, тъй като осигуряват отлична защита срещу светлина, влага и кислород. Варелните торбички са проектирани да издържат на високи температури, което ги прави подходящи за готвене по метода sous-vide и се използват най-често в ресторантите. Пликовете за тежки товари са по-дебели и по-издръжливи, идеални за съхранение на остри или обемисти предмети и осигуряват устойчивост на пробиване, което е необходимост в много индустрии. Пликовете с клинове, с разширяващи се страни, се използват масово за по-обемисти предмети, особено в хранително-вкусовата промишленост за големи количества продукти или меса.

Ползи от вакуумирането за вашите хранителни продукти 

По-дълъг срок на годност

Вакуумирането на храната я запазва свежа за много по-дълго време. Когато съхранявате месото във фризера по обичайния начин, то ще се запази около шест месеца. Когато вакуумирате месото, можете да го съхранявате до поне две години. Парче сирене, което сте опаковали във вакуум и след това сте съхранили в хладилника, ще се запази за около 8 месеца. Това е голяма разлика в сравнение с обичайните 1 до 2 седмици, през които сиренето престоява годно в хладилника.

 

Фризер Срок на годност Срок на годност след вакуумиране
Риба 6 месеца 2-3 години
Супа и яхния 6 месеца 2 години
Boabe de cafea 6-9 месеца 2-3 години
Зеленчуци 8 месеца 2-3 години
Хляб 6-12 месеца 1-3 години
Хладилник Срок на годност Срок на годност след вакуумиране
Сирене и кашкавал 1-2 седмици 4-8 месеца
Плодове 1-6 дни 1-2 седмици
Шкаф Срок на годност Срок на годност след вакуумиране
Брашно и захар 6 месеца 1-2 години
Ориз и паста 6 месеца 1-2 години
Бисквити 1-2 седмици 3-6 седмици

Безопасност на храната

Съхранявайки съставките, а също и готовата храна във вакуумни пликове, можете да предотвратите тяхното изсъхване, плесенясване или кръстосано замърсяване. Гъбичките и бактериите се нуждаят от кислород, за да се развиват. Чрез вакуумирането отстранявате въздуха от опаковката, така че те да не могат да се развиват. Храната ще остане свежа по-дълго време, а също така се предотвратяват промени в цвета, текстурата и миризмата, дължащи се на окисляване. Недобре опакованата храна, съхранявана във фризера, изсъхва. Наричаме това изгаряне във фризера. На местата, изложени на свеж въздух, се появява черно и сиво оцветяване. Можете да предотвратите това, като опаковате добре месото си чрез вакуумиране.

Подобряване на вкуса

Друго голямо предимст  во на вакуумното запечатване е, че може да се използва за мариноване и подправяне на храната за допълнителен вкус. След като добавите марината или подправка към пилешко, риба или телешко месо, вакуумът увеличава проникването на маринатата като отваря порите на месото и рибата по-ефективно. Това прави приготвянето на много различни ястия изключително бързо и лесно: месото е готово за готвене само 10-15 минути след мариноване във вакуум.

Съвети за успешно и ефикасно вакуумиране

Въпреки че вакуумното опаковане може да увеличи срока на годност на повечето стоки, все пак е възможно да възникнат проблеми. Незначителни грешки могат да причинят нежелано влошаване на качеството на храните или изгаряне във фризера по време на процедурата по опаковане и запечатване. Следвайте съветите по-долу, за да предотвратите подобни ситуации.

  •       Залепете подробни етикети върху вече вакуумираните храни, като напишете не само съдържанието, но и всякаква допълнителна информация, например инструкции за приготвяне и срок на годност.
  •       Уверете се, че храната, която се вакуумира, е суха, тъй като влагата може да повлияе на процеса на запечатване. Това ще ви гарантира, че във вътрешността на плика се натрупва по-малко влага, което предотвратява разграждането на храната.
  •       Инвестирайте във висококачествени пликове или ролки за вакуумно съхранение. Уверете се, че те са предназначени за вашия конкретен модел вакуумна запечатваща машина, за да постигнете най-добри резултати.
  •       За максимална сигурност запечатайте двойно плика, който възнамерявате да вакуумирате. Това важи особено за храни, които ще съхранявате дълъг период от време.
  •       Бъдете внимателни, когато запечатвате предмети с остри ръбове, тъй като те могат да пробият пликовете за вакуумно запечатване. Използвайте подложка или увийте предметите с остри ръбове, за да предпазите плика.
  •       Редовно проверявайте вакуумираните си пликове за признаци на протичане или дупки. Това е особено важно за продукти, съхранявани във фризера.
  •       Въпреки че някои пликове за вакуумно запечатване са за многократна употреба, внимавайте да не използвате повторно пликове, в които е съхранявано сурово месо или други нетрайни продукти. Почистете и проверете внимателно пликовете, преди да ги използвате повторно.
  •       За да запазят наситения си цвят, някои зеленчуци като зелен фасул и броколи трябва да се бланшират, преди да се запечатат и замразят.

В обобщение, вакуумирането е ефективен и функционален метод за съхраняване на храни, който значително удължава срока на годност и запазва свежестта им. Пригодено е както за домашна, така и за професионална употреба, като се предлагат различни видове торбички, отговарящи на различните нужди. Методът свежда до минимум наличието на въздух, предотвратява изгарянето във фризера, намалява развалянето на храна и запазва хранителната стойност, което го прави незаменим инструмент в съвременните кухни за осигуряване на безопасността на храните и намаляване на отпадъците. С повече практика можете да усвоите изкуството на вакуумирането за нула време. Но за целта не забравяйте да се снабдите с качествени пликове и ролки за вакуумиране преди да се захванете с този процес.